Tante Sprinkhaan
Eetbare Bloemen

LEUKE WEETJES

Welke bloemen zijn eetbaar? Waarschijnlijk meer dan je denkt! In de eetbare bloementuin van Tante Sprinkhaan groeien ongeveer 100 verschillende eetbare bloemen.

Hieronder vindt je een kleine greep uit de wereld van de eetbare bloemen. Leuke weetjes per bloem over bijvoorbeeld de smaak, eetbare delen, culinaire tips en de achtergrond van de planten zoals geschiedenis, etymologie en legenden.





Bergamot
Monarda

Lipbloemenfamilie / Lamiaceae / Labiatae

Door de geur is de Bergamot vernoemd naar de Citrus bergamot boom. Van deze boom wordt onder andere olie voor de Earl Grey thee gemaakt.
De blaadjes van de Bergamot wordt gebruikt voor de zogenaamde Oswego thee.
De bloemen smaken net als snoepjes zo lekker zijn ze. Zoet in de punt, kruidig en aromatisch, licht citrus / muntige smaak.



Champagneblad
Acmella oleracea / Spilanthes oleracea

Composietenfamilie / Asteraceae

Als je dacht dat planten saai zijn, dan heb je deze nog niet geproefd. In Nederland is de plant ook bekend onder de naam Parakers en ABC-kruid. In de Engelse taal wordt het Toothache plant, Buzz buttons, Eyeball plant of Electric Daisy genoemd. Deze namen heeft Champagneblad te danken aan het prikkelend en tijdelijke verdovend gevoel wat je er in je mond van krijgt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Zowel het blad als de bloem is eetbaar. Echter het verstandig om met een klein stukje van het blad te beginnen. Het neutraliseert de smaak in de mond en geeft een verfrissend en indrukwekkend effect.Durf jij het aan?
Past goed in pittige salades of in amuses vanwege de neutraliserende werking.
Let op: niet bij zwangerschap of auto-immuunziekten


Cichorei

Cichorium intybus

Composietenfamilie / Compositae / Asteraceae

Verwant aan witlof en andijvie. Vroeger werd de wortel gedroogd en gebrand om koffie van te zetten. Let op: Het is niet raadzaam om er veel koffie van drinken door het stofje acrylamide dat 9 keer zo veel aanwezig is dan bij koffie.  De bloem heeft dit niet en is lekker door salades en leuk bij hartige taarten.


Daglelie

Hemerocallis

Affodilfamilie / Asphodelaceae

Let op: de echte lelie (Lilium) is giftig. Weet dus goed of je de juiste lelie hebt. Naast waterlelie is de daglelie (Hemerocallis) de enige eetbare lelie en meteen één van de meest gewaardeerde eetbare bloemen. De smaak is friszoet met een iets pittige nasmaak. In vele en vooral Midden - Oosterse recepten wordt deze bloem gebruikt. De smaak heeft iets weg van asperge en courgette.



Dropplant
Agastache foeniculum

Lipbloemenfamilie / Lamiaceae / Labiatae


Ook bekend als Anijsnetel of Dropnetel. In de zomer genieten veel bijen en vlinders van deze bloemen. In de winter snoepen Pimpelmezen van de zaden. Heerlijk zoet met echte dropsmaak. De kleine bloemetjes kan je uit elkaar trekken en over bijvoorbeeld dessert strooien. Ook erg lekker in zoete baksels. Lekker bij dessert en zoete baksels. Bloem en blad is te gebruiken, combineert goed in dranken.


Goudsbloem
Calendula officinalis

Composietenfamilie / Compositae / Asteraceae

Goudsbloem kent men ook als Armeluis-saffraan door de kleur die hij aan gerechten geeft. Andere kennen hem als EBHO plant door zijn helende werking bij huidproblemen. De plakkerige lijmstof die aan de plant zit is weer goed voor wondgenezing. Officinalis, wat in de wetenschappelijke naam zit, betekend geneeskrachtig.
De smaak is licht peperig. Goudsbloem combineert goed bij groentengerechten, roomkazen en sauzen. Of gebruik de bloemblaadjes als confetti over een salade.



Leeuwenbek
Antirrhinum majus

Weegbreefamilie / Plantaginaceae

De Engelse benaming is Snapdragon of Dragon flower doordat de bloem op het gezicht van een draak lijkt. In veel oude culturen dacht men dat de leeuwenbek bovennatuurlijke krachten bezat. Men geloofde dat de plant bescherming bood tegen bedrog, vloeken en hekserij als deze in de tuin werden geplant. Een andere mythe stelt dat vrouwen hun jeugdigheid en schoonheid kunnen herstellen wanneer zij deze bloem hebben gegeten, maar heksen bleven er ver vandaan. Zou dat te maken hebben met de zaaddoosje die erg op doodshoofdjes met lange puntneuzen lijken? een erg bijzondere bloem met een verhaal. Draak of doodshoofd in een ijsklontje? In gebak, roomkaas, bonbons en limonade doen de bloemen het ook goed. Hij heeft pit aan de salade met een bittere nectarine lijkende smaak.


Oost-Indische kers
Tropaeolum majus

Klimmersfamilie / Tropaeolaceae

Tropaelum is afgeleid van het Latijnse woord "tropaeum". Een tropaeum was een trofee die op het slagveld werd opgericht waarbij de wapens, schilden, helmen en buit van een verslagen vijand werden tentoongesteld. De bladeren van de Oost-Indische kers lijken op een wapenschild waardoor het deze Latijnse naam gekregen heeft. De plant komt oorspronkelijk uit het Andesgebied van Peru en Bolivia en werd al bij de Inca's als geneeskrachtige plant gezien. Waarom wij hem Oost-Indische kers genoemd hebben is niet helemaal duidelijk. de toevoeging 'kers' kreeg de plant omdat hij net als waterkers peperig smaakt. Het is een pittige bloem, smaakt een beetje naar Mierikswortel. De totale plant is eetbaar. Bladeren passen erg goed in een salade. De zaden kunnen als kappertjes worden ingemaakt.

Teunisbloem
Oenothera biennis

Teunisbloemfamilie / Onagraceae

De Teunisbloem is vernoemd naar Sint Antonius van Padua (Italië). Hij was een belangrijke Heilige die theoloog en kerkleider was. De bloemen zouden bloeien rond zijn naamdag. Dit is de gedenk of sterfdag. Om deze reden is de bloem naar hem vernoemd.
Het is een bijzondere bloem die ’s nachts met haar heldere gele kleuren opengaat om nachtinsecten aan te trekken. De ochtend is daarom het beste tijdstip om de bloem te plukken.
De boterzachte bloemblaadjes zijn ook geschikt voor bijvoorbeeld; stamppotten, stoofschotels, soepen en salades

Viooltje
Viola

Viooltjesfamilie / Violaceae

Viola (Latijn) betekent "violet". De Duitse naam voor viooltjes zijn Wilde stiefmutterchen, vertaald: Wilde stiefmoeder.
Het viooltje kent contrasterende symbolieken. het wordt gezien als nederigheid en bescheidenheid en tegelijkertijd wordt het ook geassocieerd met Christus. Daarnaast staat het ook symbool voor vrijdenkerij en liefde tussen vrouwen. Dit laatste is te danken aan Sappho. (ca. 630 v. Christus), een dichteres uit het ouden Griekenland. Ze schreef graag over haar seksuele relatie met vrouwen. In één van haar gedichten schreef ze over viooltjes die een vrouw vast had of als een krans droeg. Sinds die tijd werd het geven van een viooltje aan een vrouw door een andere vrouw gezien als een symbool van een liefdesverklaring. De naam lesbo komt dan ook van Lesbos, het eiland waarop Sappho leefde.