Tante Sprinkhaan
Eetbare Bloemen

RECEPTEN

Tante Sprinkhaan is vaak bezig met het selecteren van de leukste en lekkerste recepten met eetbare bloemen. Regelmatig zullen deze hier worden geüpdatet.

Heb jij een lekker recept met eetbare bloemen en wil je deze delen met ons?
Je naam wordt dan (indien gewenst) genoemd met eventueel een linkje naar jouw digitale ruimte.



Croissants met viooltjes 

Ingrediënten:

- Verse croissantdeeg voor 6 croissants
- 20 onbespoten viooltjes
- Eiwit van 1 ei


Dit is echt een leuke en makkelijke toevoeging aan je croissantjes om mee te scoren.
Let wel op dat je geen viooltjes uit een tuincentrum of niet biologische kweker neemt. Deze zijn vaak bespoten en niet geschikt voor consumptie! Je kunt in plaats van viooltjes ook andere bloemen zoals bijvoorbeeld; kaasjeskruid, korenbloem, cichorei of komkommerkruid gebruiken. Het leukste effect krijg je wel met kleine bloemetjes.


Instructies:

Rol de croissants op zoals op de verpakking staat aangegeven. Plak er de viooltjes met het eiwit eraan vast. Het beste gebruik je hiervoor een kwastje.

Bak vervolgens de croissantjes af zoals op de verpakking staat aangegeven. Et voilà, je hebt heel eenvoudig een fleurige toevoeging aan het ontbijt, brunch of lunch gegeven.


Tip: Je kan dit ook met koekjes en muffins doen. Eventueel de bloemen een beetje suikeren over het eiwit.





Paardenbloemen gelei

Ingrediënten:

  • 200 gram paardenbloemen (+- 175 bloemen)
  • 450 gram suiker of geleisuiker
  • Agar agar (evenuteel)
  • 400 ml water
  • ½ citroen in plakjes
  • ½ sinaasappel
  • 1 steranijs


Bereiding:

Pluk op een zonnige dag de paardenbloemen. Kies een plek uit ver van een weg en waar geen honden komen. Was de bloemen niet, dan gaat er veel smaak verloren. Houd 10 bloemen apart. Trek bij de rest van de bloemen de gele bloemblaadjes van de groene bloemkelk af. Dit kan met de hand door middel van een draaiende beweging gedaan worden. Met een mesje kan het ook en als dat niet gaat kan je er ook de schaar in zetten.

Boen de citroen en sinaasappel schoon en snijd de helft ervan in plakjes. Doe de gele bloemblaadjes in een pan met de citroen, sinaasappelschijfjes, steranijs en 400ml water. Breng dit aan de kook en laat het 5 minuten rustig sudderen. Laat het daarna in de pan met deksel erop 12 uur trekken. Het beste is om de pan in de koelkast te zetten.

Zeef het aftreksel door een fijne schone zeef of doek. Pers de restanten goed uit. Breng het vocht opnieuw langzaam aan de kook en voeg de suiker toe. Schep het eventuele schuim eraf voor een heldere gelei en voeg van de 10 apart gelegde bloemen de gele bloemblaadjes toe. Na ongeveer 4 minuten is de gelei klaar om in de steriele potjes te gieten. Om te weten of de gelei voldoende ingedikt is, giet je een theelepel op een koud bordje. Als de gelei nog te vloeibaar is, kun je wat agar agar toevoegen.


Heerlijk op pannenkoeken of chocoladetaart!

Tip: Als je vegan jam wil maken kan je de geleisuiker vervangen kristalsuiker en agar agar.

 


Bieslookazijn recept



Bieslookazijn


Benodigdheden:

  • Bieslook bloemen
  • Witte natuurazijn
  • Glazen pot
  • Flesjes
  • Koffiefilter of schone theedoek


De bloemen van bieslook zijn eetbaar en bevat ook veel kleurstof.
Maak de pot en deksel waarin je de bloemen wil doen eerst steriel schoon. Raak de pot daarna niet meer aan de binnenkant of op de rand aan. Vul de pot helemaal met bloemen en giet er natuurazijn overheen. Draai de deksel goed dicht en bewaar de hem op een donkere plek.  Na 1 week heb je een mooie roze bieslook azijn. Hoe langer je de pot laat staan, hoe intenser de kleur en de smaak wordt.
Bieslookazijn heeft een fris en pittige uitjessmaak. Lekker als saladedressing of door bijvoorbeeld een aardappelsalade.

 



Vlierbloesemwijn recept






Vlierbloesemwijn


Ingrediënten:

  • ½ liter vlierbloesem
  • 750 gram suiker
  • 250 gram gemalen rozijnen
  • sap van 3 citroenen
  • 1 theelepel wit tannine (looizuur)
  • 1 afgestreken theelepel gistvoedingszout
  • ⅓ theelepel (wijn)gist
  • 4,5 liter water


Benodigdheden:

  • Vuilniszak
  • Grote pan
  • Gistingsvat (eventueel)
  • Gistingsfles glazen fles (met waterslot)
  • Lege (wijn) flessen


Instructies voor deze bloemenwijn:

Maak op de dag voordat je wijn gaat maken eerst de giststarter. Dit doe je als volgt:
Neem ¼ glas met gekookt water. Voeg daar 2 scheppen suiker en dezelfde hoeveelheid koud kraanwater aan toe zodat het lauw is. Daarna gaat er ½ theelepel gist in. Dit lost vanzelf op. De volgende ochtend even roeren en een schepje suiker erbij om het extra te activeren.

Verzamel de bloesem op een zonnige dag. Dan zijn de bloemetjes goed open. Verzamel niet meer bloesem dan nodig en neem van verschillende struiken een beetje. Dit is niet alleen goed voor de wijn, maar ook voor de natuur. Te veel bloesem maakt de wijn te sterk en minder lekker. Doe de bloesem bij thuiskomst in een grote plastieken zak zoals een vuilniszak en sluit deze 24 uur met zo veel mogelijk lucht erin goed af. Daarna goed schudden totdat alle bloemetjes zijn losgelaten. Deze bloesem daarna in een maatbeker lichtjes aandrukken tot je een ½ liter hebt.

Zorg ervoor dat alle flessen en vaten die je gebruikt steriel schoongemaakt zijn. Je kunt dit doen door schoon te maken met sulfiet.

Breng het water aan de kook. Doe het vuur uit en voeg de bloemen met de suiker, de gemalen rozijnen en het citroensap toe. Dit goed roeren en laten afkoelen met de deksel op de pan. Zodra de "most" (ongegist wijnsap) is afgekoeld voeg je 1 theelepel tannine en gistvoedingszout toe. Roer dit goed door. Voeg nu de giststarter toe en roer het door. Dan doe je het in een gistingsvat of laat het in de pan staan als je deze niet hebt. Roer het elke dag gedurende 2 weken door tot de hevige gisting minder wordt. Na 2 weken kan het gezeefd worden en in een gistingsfles worden gegoten. Na twee maanden is het al klaar om te het in de wijnflessen te doen. Als het niet uit zichzelf helder is geworden dan kan de wijn geklaard worden met betoniet. Dit is een fijne klei die hecht aan het troebel van de wijn waarna het naar de bodem zinkt.